Kadın Hareketinden

5 Soruda Urla Kadın Dayanışma Derneği – Tanju Samancıoğlu ile söyleşi

Mor Bülten’in bu sayısında ekibimizden Duygu Dokuz Şahin, Urla Kadın Dayanışma Derneği’nden Tanju Samancıoğlu ile derneğin kuruluşu ve faaliyetlerini konuştu. 

Urla Kadın Dayanışma Derneği ne amaçla kuruldu? Urla Kadın Platformu’ndan Urla Kadın Dayanışma Derneği’ne uzanan süreci kısaca anlatır mısın?

Urla Kadın Dayanışma Derneği, Urla yerelinde kadınları güçlendirmek, kadınlarla haklarıyla ilgili bilgileri paylaşmak ve burada dayanışmayı sağlamak amacıyla kuruldu. Faaliyetlerimizi daha düzgün, daha sürdürülebilir kılmak için dernekleştik. Derneğin tüm üyeleri aslında Urla Kadın Platformu’na da üyeler.

Urla Kadın Platformu da KİHEP eğiticisi Saadet Kayaalp’in KİHEP gruplarına katılan kadınlar tarafından kurulmuştu. Eğitimler devam ettikçe platform büyüdü. Ben de Saadet’in son KİHEP grubuna katılmıştım. Buradan 7 kadın derneği beraber kurduk. Platformun üyelerini de dâhil ederek büyüyeceğimizi düşünüyorum.

 

Bu aralar dernek olarak neler yapıyorsunuz, faaliyetleriniz neler? Gündeminizde hangi başlıklar var?

Gündemimizde tabii ki ülkenin gündeminde de olduğu gibi İstanbul Sözleşmesi ve çocuk istismarı ile ilgili TCK 103. madde gibi kadınların ve kız çocukların yaşamları için hayati önem taşıyan yasal hakların korunması, kadının insan hakları ile ilgili farkındalık oluşturulması var. Ancak maalesef pandemi süreci dernek çalışmalarımızı çok etkiledi. Derneğimiz Şubat 2020’de kurulmuştu ancak genel kurumuzu pandemiden dolayı ertelemek zorunda kaldık.

Yine de pandemi sürecinde dernek olarak ilçemizdeki bir şiddet davasını takip ettik. Dava sürecinde danışmanlık yaptık ve dayanışma gösterdik.

En son 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir ritim grubu gösterisi gerçekleştirdik ilçe meydanında. Bunun için dernek olarak Urla’da yaşayan kadınlara bir davet gönderdik. Bu davetle buluşan kadınlar olarak önce bir süre eğitim aldık. Bu gösterimizle de hem 8 Mart’ı kutladık hem de derneğimizin kuruluşunu ilan ettik.

Urla Kadın Dayanışma Derneği’nin KİHEP’le ilişkisinden bahseder misin?

Urla Kadın Dayanışma Derneği’nin neredeyse tüm üyeleri KİHEP grup çalışmalarına katılmış kadınlar. Bunu ilerleyen süreçte de devam ettirmeyi amaçlıyoruz.

Kadınların haklarını bilmesi ve hakları için mücadele etmesi, güçlenmesi öncelik verdiğimiz bir alan, KİHEP’i de bunu sağlayan önemli bir araç olarak görüyoruz. Hem KİHEP özelinde hem de diğer hak mücadelesi alanlarında Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği ile işbirliğimizi devam ettirmeyi amaçlıyoruz.

Türkiye’deki diğer yerel kadın örgütleri (dernekler, platformlar, inisiyatifler) ile bağlantı halinde misiniz, işbirlikleriniz var mı?

Şimdilik Urla özelinde Türk Kadınlar Birliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi derneklerin ilçemizde olan şubeleri ile işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Ama uzun vadede Türkiye kadın hareketinin de bir öznesi olarak çalışmalar yürüteceğiz.

Eklemek istediğin başka bir şey var mı?

Birlikte olursak haklarımızı kazanabiliriz ve hayata geçirebiliriz demek istiyorum. Tüm kadınları bir araya gelmeye, örgütlenmeye ve haklarımız için mücadele etmeye davet ediyorum.

36. Sayıyı Görüntüle >

Yorumları Görüntüle

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı