Bizden Haberler

“Salgında Kadın Olmak” Araştırması

2020 yılını birçoğumuz Covid-19 salgını ile hatırlayacağız. Yaşadığımız bu olağanüstü deneyim bir sürü zorluğu ve belki bir o kadar fırsatı da beraberinde getirdi. Zorluklar ilk bakışta hepimiz için benzermiş gibi görünse de, meseleye bir miktar daha yakından baktığımızda bu normali kıran durumun üzerimizdeki etkisinin yaşımıza, cinsiyetimize, ekonomik durumumuza, yaşadığımız yere, çalışıyorsak ne iş yaptığımıza göre değiştiğini fark ediyoruz. Hal böyleyken salgının etkilerinin kadınlar, erkekler ve LGBTİ+ bireyler için farklı olacağı da çok açık. Bu salgın kimilerinin söylediği gibi bizi eşitlemedi, aksine belki de aramızdaki mesafeleri biraz daha açtı. Tüm bunları kendimize ve etrafımıza baktığımızda zaten bir çırpıda görebiliyoruz. Fakat Türkiye genelinde durum neydi, genel olarak kadınlar neler yaşadılar, salgınla beraber gelen dertlerle kadınlar nasıl baş ettiler… Tüm bu soruların cevaplarını vermek kolay değil. Dernek olarak salgının ülkemizde baş gösterdiği ilk günden itibaren bu sorulara cevap aradık Bu sebeple salgının kadınlar üzerindeki etkilerine“haklar perspektifi” ile bakan, aynı zamanda kadınların salgın şartları altında karşı karşıya kalmaları olası sorunları ve bunlarla nasıl baş ettiklerini de ortaya koyan bir araştırma yapmaya karar verdik. Araştırmada üç farklı kadın grubu ile toplam 1500 görüşme yapıldı. Bu gruplardan ilki yani Türkiye örneklemi için 81 ilden toplam 1200 kadın ile telefon görüşmeleri yapıldı. Araştırmanın ikinci örneklemi Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) grup üyelerinden (240 kişi) ve üçüncü örneklemi de KİHEP grup yönlendiricilerinden (60 kişi) oluşturuldu. Araştırmada Türkiye genelini temsil eden kadınlara, KİHEP grup üyelerine ve yönlendiricilerine aynı sorular soruldu ve böylece salgınla baş etmede KİHEP almış olmanın, bu ağın içinde olmanın etkisine de ayrıca bakılması amaçlandı.

Araştırmamız Mayıs ayında başladı, Haziran ayı başında görüşmeler tamamlandı, Eylül ayında da raporun çıkması bekleniyor.

Bu araştırma için KİH-YÇ ekibi profesyonel bir araştırma ekibi ile çalıştı. Araştırmanın tasarımında ve saha uygulamasında KİH-YÇ’nin çalışma ilkeleri ile feminist izleme değerlendirme yaklaşımı ilkeleri hayata geçirildi. Tüm bu ilkelerin hayata geçirilmesi için süreçte aşağıdaki adımlar izlendi:

  • Araştırmada kullanılan soru formu; akışı ve sorularda kullanılan ifadeler itibariyle ankete katılanların bu anketle ilgili herhangi şekilde rahatsız olmalarını ya da kendilerini kötü hissetmelerini engelleyecek şekilde tasarlandı.
  • Araştırma sahaya inmeden tüm araştırma ekibi KİH-YÇ ekibi tarafından KİH-YÇ’nin çalışma ilkeleri ve feminist izleme değerlendirme yaklaşımının aktarıldığı bir eğitim aldı.
  • Araştırma ekibi, anketler yürütülürken çeşitli konularda destek isteyen katılımcılara gerekli yönlendirmeleri yapabilmeleri için önceden bilgilendirildi.
  • Araştırma ekibine sahada anketlerin yürütüldüğü tüm veri toplama süreci boyunca KİH-YÇ ekibi tarafından haftada bir süpervizyon desteği sağlandı.
  • Araştırmanın sonuçlarının araştırmayı sahada yürüten anketörlerle ve isteyen katılımcılarla paylaşılması için bir planlama yapıldı.

Araştırmaya 81 ilden dahil olan KİHEP grup üyesi ya da yönlendiricisi dışındaki kadınlardan isteyenlerin Mor Bülten’e aboneliği sağlandı.

35. Sayıyı Görüntüle >

Yorumları Görüntüle

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı