İzmir Kent Konseyi ve Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi Deneyim Aktarım Toplantısı
KİHEP eğiticilerimiz Seher Gündoğan ve Ayla Erdoğan, İzmir Kadın Dayanışma Derneği adına yürütme kurulu üyesi bulundukları İzmir Kent Konseyi ve Karabağlar Kent Konseyi kadın meclislerindeki çalışmalarını, İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ile paylaştılar. Çalışma pratiklerini ve deneyimlerini aktardıkları bu toplantı için kendilerine bir kez daha teşekkür ederiz.
“Dünü Bugünü ve Yarınıyla 6284” Çevrimiçi Panel
Türkiye`de kadınların haklı mücadeleleri sonucunda elde ettikleri kazanımlardan biri olan 6284 sayılı Kanun`un kabul tarihi olan 20 Mart`ta Kadın Meclisi tarafından “Dünü, Bugünü ve Yarınıyla 6284” adlı panel İstanbul Kent Konseyi’nin Youtube kanalından canlı yayın olarak gerçekleştirildi. İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu`nda bulunan Kadın Zamanı Derneği`nden Avukat Ekin Baltaş ve ekibimizden Ezel Buse Sönmezocak panele konuşmacı olarak katılım sağlarken etkinliğin moderasyonunu, Kadın Meclisi moderatörü Deniz Altuntaş gerçekleştirdi.
Parçası olduğumuz EuromedRights’ın Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu toplantısına katıldık
KİH olarak aktif katkı sunduğumuz EuromedRights’ın Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu olarak 2 senede bir yapılan yüz yüze toplantılar kapsamında bu sene 5-7 Mayıs tarihleri arasında Fas’ın başkenti Rabat’ta bir araya geldik. Çalışma grubunun mevcut dönemdeki proje ve stratejilerini değerlendirmenin yanı sıra gelecek dönem için öncelikli konuların da konuşulduğu toplantıda, KİH olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme sonrası mevcut durum ve direniş stratejileri üzerine bir sunum yaptık.
Swana Bölgesel Diyalog Forumu’nu düzenledik
The Center of Transformative Narratives, Fòs Feminista, The A Project, ve Center for Egyptian Women’s Legal Assistance ile birlikte ortak düzenleyicisi olduğumuz SWANA Bölgesel Diyalog Forumu’nu 29-30 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdik. Küresel Güney’de hak mücadelesi veren savunucularla bir araya geldiğimiz çevrimiçi forumda hak karşıtı politika ve söylemlerin başta kürtaj olmak üzere cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını nasıl etkilediğini ve bu saldırılara karşı bölgede geliştirdiğimiz başarılı feminist stratejilerimizi konuştuk. Bu kapsamda ulus ötesi ve bölgesel feminist dayanışma ve stratejilere yönelik olasılıklarımızı yeniden düşündük ve birbirimizden aldığımız ilhamla “Mücadeleye devam!” dedik.
Üçüncü Geniş Ekip Kampı’nda bir araya geldik
Artık “geleneksel” diyebileceğimiz kampımızın üçüncüsünü 31 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında Ağva’da gerçekleştirdik. Bir önceki kampta başladığımız stratejik planlama çalışmalarımızın değerlendirmesini sürdürürken, bir sonraki planlama dönemi için bu süreçte çıkardığımız derslerin üzerinden geçtik. Elbette bu kampımızda en önemli gündemlerden bir tanesi seçim sonuçlarının hayatlarımıza etkileriydi. Tahmin edebileceğiniz gibi kampımızın bir kısmı bu gündem nedeniyle karamsar ve tatsız geçtiyse de; feminist hareketin gücünü, dayanışmamızı hatırlayarak içimizi rahatlattık ve umut dolu bir enerjiyle kampımızı tamamladık.
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CİSÜ) planlama kampındaydık
Yürütme Kurulu üyesi olduğumuz Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CİSÜ)’nün 9-11 Haziran’da düzenlediği planlama kampına katıldık. Kampta CİSÜ’nün kurulduğu günden bu yana geçen üç yılımızı gözden geçirerek önümüzdeki dönemde platformun işleyişini nasıl geliştirebileceğimizi, CİSÜ olarak hangi konulara odaklanacağımızı konuşma fırsatı bulduk.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri oryantasyonları ve seminer uygulamaları
2022 yılında yüz yüze uyguladığımız Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri için ilk kez İzmir’de bir oryantasyon düzenlemiştik. Oryantasyona katılan eğiticilerimiz Ayla Erdoğan, Seher Gündoğan ve Gülseren Demir ilk seminerlerini 23 Haziran 2023 tarihinde Gaziemir Belediyesi personelleri ile gerçekleştirdi.
23 Eylül 2023’te İstanbul Samsunlu Genç İş İnsanları Derneği ile 6 Aralık 2023’te Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çan Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri Duygu Dokuz ve Nigar Etizer Karacık tarafından gerçekleştirildi.
12 Kasım 2023’te yüz yüze toplumsal cinsiyet eşitliği semineri için ikinci oryantasyon çalışmasını tamamladık. 80’den fazla KİHEP eğiticisinin katıldığı, İstanbul’da gerçekleşen oryantasyonda seminer içeriğini eğiticilerimizle paylaştık ve seminer uygulama stratejileri üzerine konuştuk. Şimdiye kadar yaklaşık 7.000 kişiye ulaşan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminer programımızın KİHEP eğiticilerinin de uygulamalarıyla gelecek dönemde on binlerce kişiye ulaşmasını hedefliyoruz.
Hatay’daki Evvel Temmuz Festivali’nde kadınlarla buluştuk
Evvel Temmuz Kültür ve Sanat Festivali bu yıl Hatay’da Samandağ, Defne, Serinyol ve Arsuz’un mahallelerinde, köylerinde, 6 Şubat depremlerinde kaybettiklerimizi hatırlamak, kültür sanat etkinlikleriyle umudu güçlendirmek, birlikte iyileşmek üzere 7-23 Temmuz tarihlerinde düzenlendi.
Biz de dernek olarak festivale katkı sunduk. 13 Temmuz’da KuirFest ile birlikte Defne’de “Bu Kalabalığı Hatırla” belgesel serimizin İstanbul Sözleşmesi ve 6284 bölümlerini kadınlarla birlikte izledik. Ardından Feride Eralp ve Deniz Bayram’ın katılımıyla belgeseller ve kadın hareketinin gündemi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Can TV ile afette kadın olmaya dair bir yayın yaptık.
14 Temmuz’da da Samandağ Çöğürlü Mahallesinden kadınlarla buluştuk, toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında konuştuk. Her iki etkinliğe de eşlik eden Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği katılımcılara hijyen kiti dağıttı,cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile ilgili danışmanlık hizmetleri ile ilgili bilgi verdi.
Festival süresince, alanda Hatay Deprem Dayanışma Derneği, Afet için Feminist Dayanışma, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, KuirFest, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği ile birlikteydik. Alandaki dayanışmamızı büyütmeyi, gelecek yıllarda da Evvel Temmuz Festival programına dahil olmayı kararlaştırarak ayrıldık Hatay’dan.
Ruanda’da gerçekleşen Women Deliver 2023’e katıldık
Derneğimiz, Ruanda’nın başkenti Kigali’de, 16-20 Temmuz arasında düzenlenen ve feminist örgütlerden 6000’den fazla katılımcının bulunduğu Women Deliver 2023 Konferansı’na katıldı. Konferansın ana temaları “Mekanlar, Dayanışma ve Çözüm Yolları” olarak belirlendi ve bu temalar etrafında kadınların ve kız çocukların küresel ölçekte güçlenmesini amaçlayan ve küresel feminist hareketlere yol gösterecek verimli tartışmalar ile etkin eylem planları geliştirildi. Konferans aynı zamanda gittikçe güçlenen hak karşıtı hareketlere karşı küresel düzeyde önemli bir direnç ve kolektif tepki alanı oluşturdu.
Mor Bülten Almanak çıktı
Mor Bülten’i dijital formatta yayınlamaya başladığımızdan beri bir sene boyunca yayınladığımız sayıları derleyerek hem dijital hem de basılı olarak Mor Bülten Almanak adıyla sizinle paylaşıyoruz. 2022 senesinde çıkan sayılardan derlediğimiz Mor Bülten Almanak’a buradan ulaşabilirsiniz.
Mor Fest gerçekleşti
İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi 2 Eylül 2023’te İstanbul’da Kadir Has Üniversitesi’nin bahçesinde Mor Fest ismiyle bir günlük bir kadın festivali düzenledi. Söyleşi, panel, bilgilendirme standları, kokteyl ve müzik dinletilerinin yer aldığı festivalde İstanbul’un dört bir yanından gelen kadınlar hem kadın haklarına dair bilgi edindi, dayanışma alanlarını deneyimledi hem de eğlendi.
Festival kapsamında derneğimize ait Bu Kalabalığı Hatırla:İstanbul Sözleşmesi ve 6284 belgesellerinin gösterimleri de gerçekleştirildi. Belgesel gösteriminin ardından ekibimizden Ezel Buse Sönmezocak konuk olduğu bir söyleşi düzenlendi.
Festival alanına açtığımız KİHEP standı ile de kadınları KİHEP’e davet ettik. KİHEP materyallerini dağıtıp başvurular aldık.
Haklarımız için Bir Aradayız! dedik ve“Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu”nu kurduk!
15-17 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul’da “Haklarımız İçin Bir Aradayız!” isimli bir çalıştay düzenledik. Çalıştayda Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet yürüten 20’den fazla feminist ve LGBTİ+ örgütünden temsilciler olarak, önümüzdeki yeni dönemde haklarımıza yönelecek tehdit ve saldırılara karşı olanaklarımız, kapasitemiz, araçlarımız ve örgütlenme ve yerelden ulusala yeni mücadele stratejilerimiz üzerine birlikte düşünme fırsatı bulduk. Eylül ayının sonlarında çalıştaya katılan 23 farklı kadın, feminist ve LGBTİ+ örgütü ile birlikte toplumsal cinsiyet, LGBTİ+ hakları ve eşitlik karşıtı Anayasa değişikliği çalışmalarına istinaden bir araya gelerek “Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu” isimli bir kampanyayı başlattık. Kampanyayı ve kampanya kapsamında üretilen çalışmaları hepimizicinanayasa.org sitesinden inceleyebilirsiniz.
Kadının İnsan Hakları Derneği olarak 30 Yaşımızı yol arkadaşlarımızla kutladık!
Bu gönderiyi Instagram’da gör
1993 yılında kurulduğumuz günden bu yana tam 30 yılı geride bıraktık. Bu süre boyunca kadınlardan ve LGBTİ+’lardan aldığımız güç ve enerjiyle çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz.
Yıllardır verdiğimiz feminist mücadeleyi 30. yılımızda dostlarımızla yeniden hatırlayalım ve Kadının İnsan Hakları Derneği 30. Yıl Gecesi’nde birlikte “30 Yıldır Çok Haklıyız” diyerek kutlayalım istedik. Uzun süredir göremediğimiz dostlarımızla bir araya gelmenin, 30 yıldır beraber yol yürüdüğümüz yol arkadaşlarımızla böyle özel bir gecede yan yana olmanın mutluluğunu yaşadık. 25 Eylül akşamı Babylon Bomonti Ada’da gerçekleşen etkinlikte Genel Koordinatörümüz Hilal Gençay ve derneğimizin kurucularından İpek İlkkaracan’ın sunumu ile Kadının İnsan Hakları Derneği olarak 30 yıllık yolculuğumuzu hatırladık. Ayrıca etkinlikte sunuculuğu ve stand-up gösterisiyle Pınar Fidan bize eşlik ederken Dolphin Drama, Yasemin Mori, Sena Şener’in müzik ve sahne performanslarıyla eğlendik, dans ettik ve geceyi Florence Konstantina Delight’ın DJ performansıyla noktaladık.
Mücadelemizi ve dayanışmamızı büyütürken verdiğiniz destek için hepinize ve 30. Yıl kutlamamızda bizimle olan dostlarımıza ve tüm sanatçılara teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız!
30. yılımızda logomuzu ve ismimizi yeniledik
Geniş ekip olarak yürüttüğümüz çalışmalar sonucu ve dernek olarak 30. yılı geride bırakmanın getirdiği heyecanla dernek kurumsal kimliğimizi yenileme kararı aldık. Uzun süredir Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği adıyla sürdürdüğümüz yolculuğumuza bundan böyle Kadının İnsan Hakları Derneği olarak devam edeceğiz. Yeni ismimizle beraber yeni logomuzu da sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
Kuzey Ege Kadın Buluşması’na katıldık
Foça Barış Kadınları, Karaburun Kadın Platformu, Dikili Kadın Platformu ve Ayvalık Kadın İnisiyatifi’nden oluşan Kuzey Ege Kadın Buluşması bu yılki toplantısını 30 Eylül – 1 Ekim 2023 tarihlerinde Ayvalık’ta gerçekleştirdi. Bu Kalabalığı Hatırla:İstanbul Sözleşmesi ve 6284 belgesellerinin gösterildiği oturumda, ekibimizden Duygu Dokuz ile de bir söyleşi gerçekleştirildi.
Ayrıca KİHEP eğiticilerimizden Nebahat Dinler Ayvalık Kadın İnisiyatifi’nin, Zeynep Cantürk Batur ise Ayvalık Kadın Dayanışma Evi’nin güncel faaliyetlerini buluşmada katılımcılarla paylaştı. Her iki kurum ile derneğimiz arasındaki iş birlikleri de toplantıda ayrıca konuşuldu ve bu iş birliğinin buluşmanın diğer üyeleriyle de geliştirilmesi yönünde stratejiler tartışıldı
Uluslararası Aile Hukuku Sempozyumu’na katıldık
Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından finanse edilen ve Türkiye Adalet Akademisi’nin ortak olduğu “Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması” isimli ortak proje kapsamında 1-3 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen “Uluslararası Aile Hukuku Sempozyumu”na katıldık. Medeni Kanun’da düzenlenen boşanma davalarının usulü, kusura dayalı boşanma, nafaka, velayet, aile arabuluculuğu gibi çok temel konularda kadın ve feministlerin görüşleri alınmadan hazırlanan proje çıktılarına dair eleştiri ve itirazlarımızı sesli olarak ve doğrudan muhataplarına yöneltme fırsatı bulduğumuz sempozyum sonrasında, sempozyuma katılan feminist örgütlerle birlikte bir basın açıklaması kaleme alarak itirazlarımızı kamuoyuyla da paylaştık. “Kadınların Deneyimleri Dışlanarak Kadınların Haklarına Dair Yol Haritası Oluşturulamaz!” başlıklı açıklamamıza buradan ulaşabilirsiniz.
Hakların Evrenselliği Gözlem Evi (OURs) Platformu’nun Kenya’da düzenlediği Strateji Toplantısına Katıldık.
Üyesi olduğumuz ve AWID tarafından sekretaryası yürütülen OURs Platformu olarak pandemiden sonra ilk defa yan yana gelme fırsatı yakaladık. 2-3 Kasım tarihleri arasında Kenya Naivasha’da gerçekleştirilen toplantıda dünyanın dört bir yanından gelen feminist aktivistlerle bir aradaydık. Zoom toplantılarından kurtulup fiziksel olarak yüz yüze konuşmanın herkese çok iyi geldiği toplantıda OURs Platformu’nun son dört yılda yaptıklarını ve yapamadıklarını değerlendirirken küresel olarak yükselen otoriterizmin hayatlarımız ve savunuculuk stratejilerimiz üzerindeki etkilerini tartıştık. Önümüzdeki yıl, savunuculuk bağlamında birlikte yapabileceklerimiz, hak karşıtı örgütlenmelere karşı uluslararası alandaki mücadele yöntemlerimiz üzerine kafa yorduk; kolektif güven ve dayanışmanın, birlikte iyileşmenin yollarını bulmaya çalıştık. OURs Platformu olarak yeni dönem stratejimizi bir manifestoyla çok yakında açıklayacağız. Türkçeye de çevireceğimiz manifestoyu sizlerle en kısa zamanda paylaşacağız.
26. Kadın Sığınakları Ve Da(Ya)Nışma Merkezleri Kurultayı’na katıldık
İzmir Kadın Dayanışma Derneği ev sahipliğinde 4-5-6 Kasım’da İzmir’de gerçekleşen Sığınaklar Kurultayı’na katıldık. Bu yıl “Kadına Yönelik Erkek Şiddeti ile Mücadelede Önleyici Çalışmalar” gündemiyle toplanan kurultayda; İstanbul Sözleşmesi bağlamında önleyici çalışmalar, Türkiye’de haklarımıza saldırılar, uygulama sorunları ve önleyici çalışmalar, kadına yönelik şiddeti önlemek için kadınlarla dayanışmak, cinsel sağlık hizmet ve haklarına erişimde koruyucu ve önleyici çalışmalar başlıklarında konuşmalar yapıldı.
Ekibimizden Tuğçe Canbolat afet ve kriz dönemlerinde önleyici çalışmalar temelinde Afet için Feminist Dayanışma adına 6 Şubat Depremleri sonrası deprem bölgesinde kadınlarla kurulan dayanışmayı ve gözlemlerini aktarırken, Duygu Dokuz da “Belediyelerde KİHEP uygulamaları önleyici çalışmaların neresinde?” başlıklı konuşması ile derneğimizin belediyelerle yürüttüğü iş birliği deneyimini paylaştı.
26. Kadın Sığınakları Ve Da(Ya)Nışma Merkezleri Kurultayı sonuç bildirgesi’ne buradan ulaşabilirsiniz.
CİSÜ Platformu Kapanış toplantısındaydık!
CİSÜ Platformu üyeleri olarak çeşitli hak alanlarından sivil toplum örgütleri ve uluslararası kurumlardan temsilciler ile 8 Kasım 2023’te Ankara’da Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu’nu (CİSÜ) Güçlendirme Projesi’nin kapanış etkinliğinde bir araya geldik. CİSÜ Platformu’nun geçmişi ve 2020’den bugüne yapılan çeşitli çalışmaların ve bu çalışmaların etkilerini hep birlikte değerlendirdiğimiz toplantıda biz de KİH olarak CİSÜ Platformu çatısı altında yer aldığımız çalışma gruplarından çalışma ve çıktıları sunduk.
Sivil Sesler Festivali’ne katıldık
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi tarafından 17-18 Kasım 2023’te İzmir’de düzenlenen Sivil Sesler Festivali’ne, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ile birlikte açtığımız KİHEP standı ile katıldık. KİHEP ile ilgili bilgi paylaşımı yaptığımız standımızda sadece İzmir’den değil, çevre illerden de KİHEP için başvurular aldık.
Talk Town festivalde toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlere dair mücadele stratejilerimizi konuştuk!
Üyesi olduğumuz EuromedRights’ın davetiyle 23-24 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenen uluslararası feminist festival Talk Town kapsamında “Aktivistler Avrupa-Akdeniz bölgesinde yükselen toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerle nasıl mücadele ediyor?” başlıklı panelde sunum yapmak üzere Danimarka’nın Kopenhag şehrindeydik. Toplumsal cinsiyet karşıtı söylem ve hareketlere karşı Tunus, İspanya, Türkiye ve Danimarka örneklerinin interaktif bir yöntem benimsenerek dinleyicilerin de katılımı ile birlikte tartışıldığı panelde biz de KİH olarak Türkiye’de feminist hareketin toplumsal cinsiyet karşıtı söylem ve politikalara karşı geliştirdiği strateji ve mücadele biçimlerini aktarma ve diğer ülkelerdeki feministleri dinleme fırsatı bulduk.
Büyükçekmece Belediyesi’nin “Şiddete Karşı Mücadele Yöntemleri” söyleşisine katıldık
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşiye katıldık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün de toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla yerel yönetimler başlığında katkı verdiği söyleşide, şiddet türleri ve yasal haklarımız üzerine konuşma yaptık.
Safe Abortion Action Fund’ın (SAAF) Nairobi’de düzenlediği Küresel Buluşma’ya katıldık
50’den fazla ülkeden 80’in üzerinde örgüt, SAAF’ın (Güvenli Kürtaj Eylem Fonu) düzenlediği etkinlikte güvenli, erişilebilir kürtaj hakkında deneyimlerini paylaşmak ve tartışmak için Kenya’nın başkenti Nairobi’de toplandı. Bizim de dernek olarak Mor Çatı ve Women on Web iş birliğiyle 2024’te başlayacağımız kürtaj projesi kapsamında dahil olduğumuz Küresel Buluşma’da farklı ülkelerdeki kürtaj hakkı mücadeleleri, var olan/değişen yasal düzenlemeler, savunuculuk ve güvenlik stratejileri, medikal kürtaj ve telemedikal hizmetler, kürtaj konusunda medya ve görsel materyallerin kullanımı üzerine bilgi paylaşıldı ve tartışmalar yürütüldü. Oldukça verimli ve ilham verici geçen bu üç günlük buluşmada Türkiye’de kürtaj hakkını iyileştirmek için verdiğimiz mücadeleye katkı sunabilecek birçok deneyim dinledik. Önümüzdeki sene Mor Çatı ve Women on Web iş birliğinde başlayacağımız kürtaj hakkı özelindeki projemizin detaylarını en kısa sürede sizinle paylaşacağız.
İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi olarak konsey bünyesinde de dayanışmamızı büyütmeye devam ediyoruz
2020 yılından beri kurucu üyesi ve yürütme kurulu üyesi olduğumuz İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi bünyesinde yürütülen çalışmalara destek olmaya devam ediyoruz. 2023 yılında da İKK Kadın Meclisi bünyesinde yürüttüğümüz işleri sizlerle de paylaşmak istedik.
İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi, İstanbullu kadınların dayanışma alanlarından biri. istanbulkentkonseyi.org.tr/kadin-meclisi adresinden kadın meclisinin çalışmalarına göz atabilir, çalışma gruplarına üye olabilirsiniz.
İstanbul Kent Konseyi ile KİHEP çalışmaları
Ekim ayı içerisinde İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisinde aldığımız karar doğrultusunda, tüm İstanbul’u kapsayacak bir KİHEP çağrısına çıktık. Kent konseyinin ve üye örgütlerin sosyal medya hesaplarından yaygınlaştırılan çağrı ile tüm İstanbullu kadınları KİHEP’e davet etme şansımız oldu.
Kısa sürede aldığımız 200’den fazla başvuru üzerine İstanbul’un 8 farklı ilçesinde KİHEP gruplar oluşturduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe kent konseylerinden aldığımız lojistik destek ile aralık ayı içerisinde başlattığımız grupları Mart 2024’te tamamlamayı hedefliyoruz.
13. KİHEP Eğitici Eğitimi Değerlendirme ve Gelecek Planlama Toplantısı
12-25 Eylül 2022’de gerçekleştirilen 13. KİHEP Eğitici Eğitimi’nin katılımcıları ile KİHEP döngüsünün son adımı olan değerlendirme ve gelecek planlama toplantımızı 1-3 Aralık 2023 tarihinde İstanbul’da tamamladık. Eğiticilerimizin ilk grup çalışmalarının değerlendirmesini yaptık. Gelecek dönem için açılacak KİHEP grupların planlarını konuştuk. Ayrıca ilk KİHEP grup çalışmalarını başlatan ve süpervizyon süreçlerini tamamlayan arkadaşlarımız KİHEP Grup Yönlendiricisi belgelerini aldı. Hepsini tebrik ediyoruz.
Birleşmiş Milletler Kız Çocuklarının Eğitimi İnisiyatifi’nin Toplumsal Cinsiyet Rollerini Dönüştürücü Eğitim için Feminist Ağ toplantısına katıldık
2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Rollerini Dönüştürücü Eğitim için Feminist Ağ (Feminist Network for Gender Transformative Education) toplantısına katıldık. 50’den fazla ülkeden 120 temsilcinin katıldığı toplantıda feminist, eşitlikçi bir eğitim sistemi için stratejileri ve deneyimleri paylaşma fırsatı bulduk.
Feminist hareketin daha eşitlikçi bir eğitim sistemi için yürüttüğü savunuculuk faaliyetleri, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele yöntemleri, kapsamlı cinsellik eğitimlerinin önemi gibi birçok konu temsilcilerin aktarımları ile tartışıldı.
Üyesi olduğumuz bu ağa ve toplantı çıktılarına ilişkin detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
LGBTİ+ 101 Kolaylaştırıcı Atölyeleri
17 Mayıs Derneğinin düzenlediği ve Umut Güven’in yürütücülüğünü üstlendiği LGBTİ+ 101 Kolaylaştırıcı Atölyesi’ne katıldık. Gerçekleştirilen 4 online, 2 yüz yüze oturum ile LGBTİ+ temel kavramları üzerine atölye ve egzersizler geliştirmek konusunda güçlendik.
Bu alanda kolaylaştırıcılık yapan kurum ve aktivistleri bir araya getiren ve kaynaklarını paylaşan 17 Mayıs Derneği’ne, KAOS GL’ye ve Şiddetsizlik Merkezi’ne teşekkür ederiz.