Kadın Hareketinden

Farklıyız Eşitiz Derneği ile Söyleşi

Farklıyız Eşitiz Derneği (Fark-Et) yaklaşık bir sene önce Çanakkale’de kuruldu. Çocukları, kadınları ve aileleri yaşamış oldukları psikososyal sorunları çözmeleri için desteklemek; şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, sosyal dışlanma, ayrımcılık gibi zorlanma alanları ile ilgili bireysel farkındalık kazanmalarına ve sorunları ile mücadele edebilmeleri için güçlenmelerine yardımcı olmak; bu çerçevede koruyucu ruh sağlığı çalışmaları yapmak ve psikoeğitim vermek amacıyla kurulan Farklıyız Eşitiz Derneği’ni tanımak için Nigar Etizer Karacık, Hande Günalp Ergun, Tuba Batu ile konuştuk.

Farklıyız Eşitiz Derneği’nin kuruluş öyküsünü paylaşır mısınız?

Derneğimiz çok yeni kuruldu. Henüz 1 yaşındayız. Farklıyız Eşitiz Derneği (Fark-Et), bir grup kadının birlikte, toplum ve kadınlar yararına çalışmak üzere güçlerini birleştirmesiyle faaliyetlerine başladı. Aslında derneğin fikrinin oluşmaya başlaması, 2019 yılının sonlarına doğru bir avuç kadının eşitliğe erişebilmek için hayaller kurması ile şekillendi. Kadının İnsan Hakları Eğitimi’ne ve Kadının İnsan Hakları Derneği’nin düzenlemiş olduğu toplumsal cinsiyet konulu seminerlere katılmış ve yerelde haklara erişim ile ilgili psikososyal engellerin ortadan kaldırılması için düşünmeye başlamış olan kadınlarla sosyal hizmet, psikoloji, tıp, eğitim, sanat alanında uzmanlaşmış olan kadınların buluşması sonucu yeni bir örgütlenme öyküsü yazılmaya başlandı.

Fark-Et’in üyelerinden bahsedebilir misiniz? Şu an kaç üyeniz var?

Üyelerimiz özellikle ruh sağlığı ve sanat alanında eğitim almış kişilerden oluşuyor. Üye sayımızı arttırmak yönünde bir politikamız yok. Şu an 30 üyemiz bulunuyor, 30 kişilik de üye olmadığı halde bizlerle birlikte çalışan gönüllü ekibimiz var.

Fark-Et olarak neler yapıyorsunuz, faaliyetleriniz neler? Gündeminizde hangi başlıklar var?

Genel olarak amaçlarımızı şöyle özetleyebiliriz: çocukları, kadınları ve aileleri yaşamış oldukları psikososyal sorunları çözmeleri için desteklemek; şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, sosyal dışlanma, ayrımcılık gibi zorlanma alanları ile ilgili bireysel farkındalık kazanmalarına ve sorunları ile mücadele edebilmeleri için güçlenmelerine yardımcı olmak; bu çerçevede koruyucu ruh sağlığı çalışmaları yapmak ve psikoeğitim vermek. Bireylerin ruhsal ve sosyal sağlıklarını desteklemeyi amaçlayan eğitici-geliştirici programlar ile şiddet ve her türlü ayrımcılık ile doğrudan mücadele etmek, insan haklarını geliştirmek için çalışmak ve amaçlarımızı hayata geçirebilmek için başka sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve kadınlar ile dayanışmak ve birlikte güçlenmek…  İşte bu amaçlar doğrultusunda faaliyetlerimize başladık. Öncelikle Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri’ni uygulamaya karar verdik ve ilimizde çeşitli kurumlara TCE Seminerini ulaştırmayı planladık. Bu yıl içinde 6 kez gerçekleştireceğiz.

Okul öncesi öğretmenleri ve ilkokul öğretmenlerine yönelik eşitsizlik, sosyal dışlanma, aile içi şiddet konularının çocuklara olan etkileri hakkında bilinçlenmeyi sağlamak için birlikte atölyeler düzenlemek ve çocukların ruh sağlığını ve gelişimini desteklemek için öğretmen eğitimlerini yapmaya başladık. İlkini aralık ayı içinde gerçekleştireceğimiz bu eğitimlere 2024 yılında da devam edeceğiz.

2024 ve 2025 yılında KİHEP’i derneğin rutin eğitimlerinden biri olarak uygulamayı, derneğimizin amaçları doğrultusunda taslağını düzenlediğimiz “Hayat Okulu” programımızın içeriğini tamamlayıp pilot uygulamalarına başlamayı düşünüyoruz. Yerelde çalışma konularımızla uyumlu STK’lar ile iş birliğini geliştirmek ve birlikte eşitlik, sosyal dışlanma ve koruyucu ruh sağlığı konularında toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapmak, örneğin, “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri” konulu atölyeler için 1 yılda 5 ayrı atölye çalışması yapmak planlarımız arasında.

Bununla birlikte özellikle kadınlara ve kız çocuklarına cinsiyetleri nedeniyle yapılan ayrımcılık konusunda önümüzdeki yıl “Eşitlik için Kızlar Sokakta/Sokak Söyleşileri”ni gerçekleştirmeye başlayacağız.

Fark-Et’in KİHEP’le ilişkisinden bahseder misin?

Derneğimizin KİHEP ile doğrudan ilişkisi var, KİHEP’in amaçları ile derneğimizin amaçları örtüşüyor. Derneğimizin üyelerinin yarısı KİHEP’li kadınlardan oluşuyor. Bundan sonrası için de KİHEP, derneğimizin rutin eğitimleri arasında yer alacak.

Fark-Et’in yerelde ya da ulusalda başka kadın örgütleri ile (dernekler, platformlar, inisiyatifler) bağlantıları var mı?

Henüz yeni olduğumuz için kendimizi tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlikler planlıyoruz. 2023’ün ağustos ayında STK buluşmalarına başladık. Kısa sürede yereldeki kadın grupları ile bağlantı sağlayabildik, iletişimimiz ve dayanışmamızın artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde ulusal ölçekte de kendimizi tanıtmak için bir tanıtım metni hazırlayarak derneklerle paylaşmayı planlıyoruz.

Fark-Et’in çalışmalarını nerelerden takip edebiliriz?

farketdernek” adıyla bir Instagram hesabımız var, isteyenler buradan bize ulaşabilirler. Ayrıca “ozgundanismanlıkmerkezi” ile iş birliği yapıyoruz, faaliyetlerimizi buradan da takip etmek mümkün.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Mor Bülten’de yer almak çok heyecan verici. Derneğimizin amaçlarını paylaşabilmemiz için bize alan açmış olmanızdan dolayı teşekkür ederiz. Sizlerle birlikte olmak güç veriyor.

44. Sayıyı Görüntüle >

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı