Kadın Hareketinden

Afette Feminist ve LGBTİ+ Dayanışması: Lubunya Deprem Dayanışması ile Söyleşi

Mor Bülten’in bu sayısında Lubunya Deprem Dayanışması ile Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin ardından yaptıkları çalışmalar ve depremin kadın ve LGBTİ+’lar üzerindeki etkileri hakkında konuştuk. 

  • Deprem sonrası nasıl bir araya geldiniz, ne tür çalışmalar yapmaya başladınız?

Lubunya Deprem Dayanışması (LDD), 2023 Şubat ayında gerçekleşen depremler ve etkisi uzun süre devam edecek olan dayanışma ihtiyacına yönelik bir süredir göçmen, LGBTİQA+, seks işçiliği ve hayvan hakları aktivizmi içerisinde örgütlenme deneyimi olan farklı şehir ve ülkelerden kişilerin daha önceki deneyimlerinin de birikimiyle hızlıca bir araya gelmesiyle oluşan kesişimsel ve gönüllülük esaslı bir inisiyatif. Karar verici organların yetersizliği ve ürettiği kötülükler, hayatlarımıza içkin kılınmış ayrımcılıkların deprem ve sonrasında daha da belirginleşmesine yol açtı. Depremden etkilenen bölgede göçmenler, LGBTİQA+’lar, seks işçileri desteklerden faydalanamıyor, çadır alanlarında güvenle kalamıyor, birçok hayvan dostumuz hayvanat bahçelerinde tutsak kaldı, sürdürülebilir gıdaya muhtaç durumda ve hayvan dostlarımızın beden bütünlüğü zarar gördü. Bu ihtiyaçlarımıza yönelik çeşitli mecralarda duyurduğumuz bir formu dolaşıma soktuk ve kısa sürede bir araya gelen 200 kişilik dayanışma ağı, 30 kişiye yakın aktif gönüllü ile barınma, gıda, tıbbi malzeme, ulaşım, psikososyal destek konularında ihtiyaç sahiplerine destek olmaya başladık.

  • Bu süreçte kadınların ve LGBTİ+’ların karşılaştığı sorunlar nelerdi?

Deprem sonrası filizlenen dayanışma ilişkilerinden doğru ortaya çıkan ama aynı zamanda deprem öncesi de kronik olduğunu anladığımız, bizlerin karşılaştığı en önemli ihtiyaç lubunyaların barınma ve istihdam sorunu oldu. Deprem ile gelen bir diğer ihtiyaç ise yurtların da kapatılmasının etkisiyle aile evlerinde kalmak zorunda kalan ve zorbalığa uğrama ihtimali artan lubunyaların psikolojileri. Seks işçiliği ile geçimini sağlayan arkadaşlarımızın iş tutacakları mekanlarının kalmaması, çadır/toplanma alanlarında güvenli kalışların sağlanamaması ve birçok temel ihtiyaçtan mahrum kalınması da geçtiğimiz süreçte karşılaşılan sorunların bir kısmı.

  • Kadınlar ve LGBTİ+’lar özelinde uzun vadeli neler talep edilmeli ve nasıl önlemler alınmalı?

Depremden etkilenen şehirlerdeki LGBTİQA+’lar ve seks işçilerinin tüm destek mekanizmalarından eşit şekilde faydalanabilmesini talep ediyoruz. Lubunyaların barınma ve istihdam ihtiyaçlarının, depremin akut dönemi geçtikten sonra da hareketimizin gündeminde öncelikli olarak ele alması gereken çok büyük bir mesele olduğunu gördük, deneyimledik. Bu konuları gündemlerine alması için hem hareketi hem sivil toplumu kaynakların bu yönde geliştirilmesi yönünde harekete geçirmek gerekiyor. Deprem sonrası zarar gören, öncesinde de hayvanların tutsak edildiği Gaziantep Hayvanat Bahçesi acilen kapatılmalı! Dayanışmayla.

43. Sayıyı Görüntüle >

Yorumları Görüntüle

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı