Kadın Hareketinden

Deprem Sonrası Kadın Saha Gönüllülerine Destek Çalışmamız

KİH-YÇ olarak, 6 Şubat’taki depremler sonrasında deprem illerinde yoğun biçimde çalışan Diyarbakır merkezli kadın örgütleri ve karma örgütlerden kadınlar ile yaptığımız görüşmelerde sahadaki kadınların psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu duyduk ve hemen harekete geçtik. Şiddeti ve etkisi geniş bir alana yayılan bu yıkıcı afetten kaynaklı travmaları biraz hafifletmek amacıyla yaptığımız bu çalışma temelde psikolojik ilk yardım niteliğinde oldu. Mart ve Nisan aylarında iki defa Diyarbakır’a giderek orada buluştuğumuz saha gönüllüsü arkadaşlar için alanında uzman olan danışmanlarımız yüz yüze 26 bireysel destek seansı gerçekleştirdi.

Bu çalışmaya katılan 21 kişi deprem bölgesinde başından bu yana son derece aktif biçimde sahada çalışmalar yapan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu bileşenlerinden gelen saha gönüllüleri oldu. Başta Rosa Kadın Derneği ve Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (Dogünkad) gibi kadın örgütleri olmak üzere, aynı zamanda Diyarbakır Sanayi ve Ticaret odası, TMMOB, İHD gibi karma STK’ları temsil eden 10 örgütün temsilcileri bu çalışmamızdan yararlandı.

Bu seanslara katılan arkadaşlardan ve çevrelerindeki bazı kadınlardan son derece olumlu geri bildirimler aldık, bu desteğin kendilerine çok iyi geldiğini ve devam etmek istediklerini duyduk. Bu çalışma sonucunda, sadece yaşadığımız son deprem benzeri afetler bağlamında değil aynı zamanda Türkiye’de kadınların çoğunun yaşadığı büyük zorluk ve travmalar düşünülünce bu türden güçlendirici çalışmaların kadın hareketi içindeki kadınlar için oldukça gerekli olduğunu gördük, dahası bu ihtiyacı bizzat deprem illerinde çalışan kadınların kendilerinden duyduk. Özellikle son yıllarda yaşadığımız salgın hastalık tehlikeleri, doğal afetler ve Türkiye’de kadın haklarına yönelik saldırılar düşünülünce, böyle bir çalışmanın ayrıca yerel kadın örgütlerinin kapasitesini artırmaya katkıda bulunacak nitelikte olduğunu da ayrıca söyleyebiliriz.

O yüzden bu kapsamdaki bir çalışmanın sürdürülebilirliği ve devamlılığı açısından, çalışmaya katılan örgütlerden kadınların da katılabileceği Duygusal Yardım Eğitimi başlıklı özel bir eğitimi gerçekleştirmenin etkili olacağını düşünüyoruz. Hem KİHEP eğiticilerimiz hem de deprem bölgesinde bulunan aktivist kadınlar böyle bir eğitim sayesinde deprem veya benzeri bir durumda duygusal olarak kendilerine ve yakınındakilere nasıl yardım edebileceği konusunda kapasitesini artırabilecek. Böylece, bizden özel seanslar yoluyla  destek alan kişiler aynı zamanda afet ve benzeri durumlara karşı kendilerini ve çevrelerindeki insanları koruma konusundaki beceri ve donanımlarını artırmış olacak.

43. Sayıyı Görüntüle >

Yorumları Görüntüle

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı