Bizden Haberler

Salgın Döneminde KİHEP, TCE Saha Uygulamalarımız ve İşbirliklerimiz

Covid-19 virüs salgını, hem kişisel hayatlarımızı, hem toplumsal ve ekonomik hayatlarımızı ve elbette Dernek olarak faaliyetlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Tehlikesi ve etkisi halihazırda bitmemiş olan salgın, Türkiye’de etkisini Mart ayının başından bu yana hissettirdi ve akabinde çeşitli önlemler alınmak zorunda kalındı. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de milyonlarca insanın evlere kapanması, çalışanların evlerden çalışmaya devam etme zorunluluğu, sık aralıklarla yaşanan sokağa çıkma yasakları, seyahat kısıtlamaları, toplumsal ve ekonomik hayatı neredeyse durma noktasına getirdi. Bu arada Mart ayının sonuna doğru İçişleri Bakanlığı yakın temasın olacağı kalabalık gruplar halinde yapılacak etkinlik, toplantı, seminer, grup çalışmaları gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesini de yasakladı.

Bu durum, saha faaliyetlerimize ara vermemize sebep oldu. Yürümekte olan 25 KİHEP grup çalışmamıza ve aynı zamanda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerlerimize (TCE) ara vermek zorunda kaldık. Uzun zamandır işbirliği yaptığımız belediyelerin yanı sıra Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sun Tekstil ve H&M şirketleri ve diğer ortaklarımız ile bu sene içinde yürütmeyi planladığımız faaliyetlerimizi hayata geçiremedik. Salgının Türkiye ve dünyadaki gidişatı, sağlıkla ilgili alınacak tedbirlerin ne olacağı gibi etkenler, Dernek olarak bu sene ve gelecek sene için faaliyetlerimizi ne olabileceğini belirliyor olacak.

Salgının henüz etkisini göstermediği yılın ilk aylarında bazı faaliyetlerimizi gerçekleştirebildik. Mart ayı ortasında ara vermek zorunda kaldığımız yaklaşık 500 kadının katılımıyla yürüyen 25 KİHEP grup çalışmasının yanı sıra, 5 ilde tamamladığımız 9 TCE Seminerimize 306 kişi katıldı. Çiğli Belediyesi ile KİHEP Kurumsal İşbirliği Protokolünü imzaladık ve böylece protokol imzaladığımız belediye sayısını 14’e çıkardık. Desteği için Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ye ve Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Aydan Kumral’a çok teşekkür ediyoruz. Bunun dışında Şişli Belediyesi ve Karşıyaka Belediyeleri ile KİHEP Protokollerimizi yeniledik.

Ayrıca Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) ile TÜKD’nin çeşitli şubelerinde TCE Seminerlerini uygulamak amacıyla protokol imzaladık ve Mart ayına kadar olan sürede 4 ayrı şubede 170 kadının katıldığı 4 seminer organize ettik. Saha çalışmalarımızı bir kadın örgütüyle birlikte uyguluyor olmak bizler için çok iyi bir deneyim oldu ve bu vesileyle TÜKD’de bu sürece katkıda bulunan tüm kadın arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.

Daha önce de sizlere bilgisini verdiğimiz gibi, KİHEP tarihinde ilk defa bir fabrikada kadın çalışanların mesai saatleri içinde katıldıkları bir KİHEP grup çalışması başlattık. Salgın sebebiyle tamamlayamadığımız bu grup çalışmasını, Manisa’da bulunan Sun Tekstil şirketi ile işbirliği içinde yapıyoruz ve normalleşme aşamasında grup çalışmasını bitirmeyi planlıyoruz. Bu kıymetli işbirliği fabrika Müdürü İpek Çetiner, sevgili eğiticimiz Melek ve tabi fabrikada grup çalışmasına büyük ilgi ve katılım gösteren kadınlar sayesinde oldu. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Mart ayı başında ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile işbirliği kapsamında, İstanbul Aile ve Danışmanlık Eğitim Merkezleri (İSADEM)’nde 90 kadının katılımıyla 4 TCE Seminerimizi gerçekleştirdik. Katkıları için İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şenay Gül’e ve İSADEM Sorumluluları’na çok teşekkür ediyor ve normalleşme aşamasında bu işbirliğimizin devamını diliyoruz.

KİHEP Katılımcılarımıza Mektup Gönderdik

Salgının olumsuz etkilerini aşmak amacıyla KİHEP özelinde, dijital imkan ve araçları kullanarak çeşitli faaliyetlerimizi gerçekleştirdik. Salgına kadar devam eden ve sonrasında ara vermek zorunda kaldığımız 25 grup çalışmasına katılan 500 kadına ve emek veren eğiticilerimize mesajlar gönderdik. Normalleşme aşamasında yarım kalan grup çalışmalarının tamamlanmasını planladık. 

KİHEP Dayanışma Sohbetleri Gerçekleştirdik

Bizi evlere kapatan ve uzun bir süre hayatlarımızı durma noktasına getiren salgının etkili olduğu Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında, KİHEP ağlarımız ile iletişim ve etkileşimimizi canlı tutmak amacıyla yaptığımız bir diğer faaliyetimiz de haftalık sohbet/söyleşi programları düzenlemek oldu. Bu kapsamda görüntülü görüşme olanağı sunan Zoom isimli dijital platform aracılığıyla KİHEP eğiticilerimiz ile her hafta bir akşam buluşmalar gerçekleştirdik.

Salgının hayatımıza etkilerini “Benim Korona Öyküm” başlığıyla konuşurken birbirimizle bu yeni yaşam düzeninde kişisel olarak geliştirdiğimiz “hayatta kalma stratejilerimizi” paylaştık. Sonraki hafta Uçan Süpürge Film Festivali’nde yayınlanan “İkinci Şans” filmini izledik ve filmi birlikte değerlendirdiğimiz bir sohbet yaptık. Daha sonra, Derneğimizin kurucularından Prof. Dr. İpek İlkkaracan ile “Covid-19, Bakım Ekonomisi Krizi ve Kadın Emeği” konusunda söyleşi yaptık. İzleyen haftada Prof. Dr. Begüm Özkaynak ve Süheyla Doğan ile “Feminizm ve Ekoloji” başlığı altında ekofeminizm ve ekolojik felaketlerin kadınların hayatını nasıl etkilediği ve kadınların bu konudaki örgütlenmelerini konuştuk. Sonraki sohbet konumuz “Kadın, Sanat ve Toprak” idi ve Dr. Öğr. Üyesi Tuba Batu ile sanat dünyasındaki cinsiyet ayrımcılığı ve buna karşı kadın sanatçıların neler yaptığıyla ilgili söyleştik.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nda, Babalık Çalışmaları Direktörü olarak çalışan Hasan Deniz ile “Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanmasında Erkeklerin Rolü Nedir” başlıklı sohbetimizde ise erkeklerin eşitliğin sağlanmasında ve ayrımcılığın aşılmasındaki sorumlulukları ve rollerinin ne olabileceğini etraflıca tartıştık. Son aylarda tekrar gündeme getirilen Türk Ceza Kanunu’nun çocukların cinsel istismarı suçlarını düzenleyen 103. Maddesi etrafındaki güncel tartışmaları ve kadın hareketinin bu konuda yürütmekte olduğu kampanyasını ele aldığımız sohbetimizi Dernek Yönetim Kurulu Üyemiz ve Eşitlik İzleme Kadın Grubu (EŞİTİZ) sözcüsü Av. Hülya Gülbahar’ın sunumu eşliğinde yaptık. Sonraki hafta Kültürlerarası Hemşirelik Derneği’nden Gülbu Tanrıverdi ile “Kültür, Sağlık ve Kadın” başlıklı konuda söyleşimizi yaptık. Temmuz ayı başındaki söyleşimizde ise “Kadın ve Cinsellik” başlığı altında Dr. Özlem Öztürk “Sağlıklı Cinsellik” ve Nigar Etizer Karacık “Mutlu Cinsellik ve Cinsel Haklarımız” temalı konuşmalar yaptılar.

Bütün bu söyleşilerimizin tümünü buradan dinleyebilirsiniz:

KİHEP grup katılımcıları arasında da iletişim ve dayanışma devam etti ve kitap okuma etkinlikleri, film tartışmaları, çevrimiçi toplantılar yaptılar. Yeni normal geleceğimizi nasıl şekillendirecek henüz bilemiyoruz. Ancak aynı odada buluşacağımız günler gelene kadar birlikteliğimizi ve temasımızı, bulacağımız yeni yollar aracılığıyla devam ettirmeye ve yan yana durmaya devam edeceğimiz kesin.

Covid-19 Sürecinde KİHEP Grup Yönlendiricileriyle Somatik Deneyimleme Çalışmaları

Görünmez bir tehdit olan Covid-19 salgını çerçevesinde değişen yaşam koşullarımızdan kaynaklanabilecek olumsuz etkileri hafifletmek ve bedenimizi, sinir sistemimizi rahatlatmak için 28 Mart itibariyle KİHEP grup yönlendiricilerine yönelik Somatik Deneyimleme çalışmalarını başlattık. Dr. Peter Levine tarafından geliştirilen Somatik Deneyimleme yaklaşımı, travma ve kronik stresin yarattığı etkileri iyileştirmeye yönelik, kısa süreli, sinir sistemini ve bedeni merkeze alan psiko-biyolojik bir yaklaşım. Grup olarak yaptığımız uygulamalara katılan arkadaşlarımız rahatladıklarını, kaygılarının azaldığını, ağrılarının hafiflediğini, duygularını daha rahat taşıyabildiklerini, daha rahat nefes aldıklarını ve kendilerini daha sağlam, iyi, güvende ve güçlü hissettiklerini ifade ediyorlar. Salgının etkilerinin halen süregeldiği bu günlerde, sağlığı destekleyen bir çalışmada buluşabilmek hepimize iyi geliyor sanki.

35. Sayıyı Görüntüle >

 

 

Yorumları Görüntüle

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı