Kadın Hareketinden

Umudun Kadınları Yazılı, Sesli Aylık Dergi Yayın Hayatına Başladı

Umudun Kadınları Yazılı, Sesli Aylık Dergi yayın hayatına başladı. Erişebilirliği gözeterek, hak mücadelesine dair gündemde kadınları buluşturmayı hedefleyen derginin elbette bundan çok daha geniş bir içeriği var. Biz de Umudun Kadınları’nı daha iyi tanımak için yayın kurulu üyesi ve KİHEP eğiticisi Şule Sepin İçli ile görüştük, kendisine sorularımızı yanıtladığı için teşekkür ediyoruz.

Umudun Kadınları yayın hayatına nasıl başladı? Öyküsünü paylaşabilir misiniz?

Şimdiye kadar yayın kurulunda ağırlığı görme engellilerin oluşturduğu bir kadın dergisi vardı. Ancak bu, sesli dergiydi sadece. İnternet üzerinden takip etmek mümkün değildi. Biz de bu alanda bir boşluğu doldurmak istedik. Dergi çıkarmakla ilgili birikimlerimizi hem sesli hem de yazılı dergiye dönüştürmek istedik. Daha önce birlikte çalıştığımız arkadaşlara yeni kişiler eklendi. Bunlar da sesli dergimizi severek takip eden arkadaşlardı. Öncelikle dergide hangi konuların yer alacağı üzerine kafa yorduk. Sonra derginin adı üzerinde durduk. Derginin adının tanrıçalar arasından seçilmesini çok tartıştık. Tartışmalarımız sonunda, ülkemiz koşullarında hepimizin ağzında olan umut sözcüğü etrafında birleşerek dergimizin adını Umudun Kadınları olarak koyduk. Sonra köşelerimizi, özgün yazılarımızı hazırladık. Söyleşileri yapmaya başladık. Derken dergi oluverdik.

Umudun Kadınları ekibini tanıtabilir misiniz bize?

Dergimizde İstanbul, İzmir ve Ankara’dan arkadaşlar bulunuyor. Dördü görme engelli, biri bedensel engelli, diğer iki arkadaşımız da herhangi bir engeli olmayan arkadaşlar. Yani toplam yedi kişiyiz. Yayın kurulunda İstanbul’dan Servet Bayraktar Tokat, Ankara’dan ben (Şule Sepin İçli), Ece Okşar ve Sultan Çamur Karataş, İzmir’den Emine Ortakaya, Emine Kamçı ve Aynur Yurtseven varız. Yayın kurulu ekibine ek olarak seslendirme, montaj, dergiyi siteye yükleme, YouTube videosu oluşturma gibi işler yapan gönüllü bir ekibimiz var. Seslendirmeleri yapan Zeynep Kılıç, İzmir’den gönüllü olarak çalışmayı sürdürüyor. İstanbul’dan Merve Koç da montaj, video ve yazıları siteye ve YouTube’a yüklemek gibi gönüllü işler yapıyor. İzmir’den Ali Cengiz de montaja destek oluyor. Yayın kurulu üyelerimizden hem editörlük yapan hem de seslendirme yapan arkadaşlarımız var. Sultan Çamur Karataş onlardan biri. Ayrıca Buket Başaran Akkaya da yazıların editörlük işlerine katkıda bulunuyor.

Dergiyi incelediğimizde hak mücadelesinden, güncel haberlere, öykülerden, sanata oldukça geniş bir içerik görüyoruz. Bu kapsamlı bakış açısının okuyucuya katkısını biraz açıklayabilir misiniz?

Biz böyle bir içerik hazırlarken özellikle kadınların gereksinimlerini dikkate almak istedik. Hem bu konuda bilgi sahibi olmalarını hem de yazarak deneyimlerini bizle paylaşmalarını hayal ettik. Ayrıca gündemi takip eden pek çok yayın var ama hak temelli anlayış maalesef çok hakim değil. Buna özellikle dikkat etmeye çalıştık. Ayrıca eşitlik ve çeşitlilik de bizim için çok önemli bir konu. Biz burada dezavantajlı kesimlere hitap etmeye çalışıyoruz. Dergiyi hem kadınlar hem de erkekler okusun istiyoruz. Çeşitlilik açısından söylemek istiyorum bunu. Erişilebilirlik de bizim için çok önemli. Keşke şartlarımız uygun olsa da ilk sayıda yaptığımız gibi işaret dili içeren videolar yapabilsek dergi ile ilgili. Ama bunun için bir bütçe gerekiyor. Yazılı olunca, bunu engelli engelsiz herkes okuyabiliyor. Yazı okumaktan hoşlanmayanlar daha doğrusu sesli okumayı tercih edenler de sesli dinlesin istedik. Bu nedenle yazıları seslendirip videolara dönüştürerek YouTube kanalı oluşturduk ve videoları orada yayınlıyoruz. Amacımız okuyan, ilgilenen, öğrendiği bilgileri dönüştüren kadınları ve erkekleri görmek ve çoğaltmak. Ayrıca engellileri ve engelli kadınları tanıyan insanların sayısı oldukça az. Bu sayede bir iş birliği olacak, birbirimizi tanıyacağız.

Umudun Kadınları dergisini aynı zamanda bir kadın örgütü olarak görebilir miyiz?

Elbette bu dergiyi bir kadın örgütü olarak görebiliriz. Çünkü biz de haklarımızı arama konusunda birçok platforma katılıyoruz. Onlarla birlikte hareket ediyoruz. Ayrıca yazan, okuyan söyleşi yapan ve örnek olarak olan kadınları bir araya getirmeye çalışıyoruz.

Dergiyi hangi platformlardan takip edebiliriz?

www.umudunkadinlari.com adlı bir web sitemiz var. Sitemizden bütün sayılarımızı takip edebilir ve yorumlar, öneriler yazabilirsiniz. Ayrıca YouTube kanalımız var Umudun Kadınları Dergi olarak arattırdığınızda YouTube’dan abone olabilir ve yazılarımızı sesli şekilde dinleyebilirsiniz. Podcast yayınlarımız var. Apple, Spotify ve başka mecralarda yayınlanıyor. Oradan da sesli olarak dinleyebilirsiniz. Aynı zamanda Facebook’ta Umudun Kadınları şeklinde arattırıp bizi takip edebilirsiniz. Twitter hesaplarımızdan da bizi takip edebilirsiniz. 

Web sitesi: www.umudunkadinlari.com

E-posta: [email protected]

YouTube: Umudun Kadınları

Twitter: @KadUmudun  

Facebook: Umudun Kadınları Dergi 

Bundan sonra nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz? Hedefiniz ne? Ve hangi konuda desteğe ihtiyacınız var?

Bizim amacımız, elimizden geldiğince okuyucularımızın ve dinleyicilerimizin artması. Aynı zamanda yazmayı ve söyleşi yapmayı denemek isteyen herkese dergimiz açık. Biz birlikte öğrenmek, birlikte bilinçlenmek ve birlikte üretmek istiyoruz. Gerçek anlamda dergimizi takip eden kişilerin sayıları artarsa, farklı yazarlarımız, değişik konulardaki söyleşilerimizle daha büyük kitlelere seslenebileceğiz. Gönüllü çalışan hatta düzenli olarak gönüllü çalışan arkadaşlarımıza çok ihtiyacımız var. Çünkü biz teknolojiye hakim olan bir grup değiliz. Biraz gençler bizimle olsa çok daha iyi olacak. Örneğin, Instagram çok takip edilen sosyal medya mecralarından biri. Ama biz bunu yapacak durumda olmadığımız için henüz bir Instagram hesabı açamadık. 

Mor Bülten okuyucuları da bizlere ulaşabilir, dergimizi takip edebilir, dergimizin mail adresi olan [email protected] adresinden bize önerilerini yazabilirler, yorum yazabilirler. Biz böylece çok daha güçlü hissederiz kendimizi. Çok teşekkür ediyoruz bizi Mor Bülten’e konuk ettiğiniz için.

41. Sayıyı Görüntüle >

Yorumları Görüntüle

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı