Bizden Haberler

2021 Yılının İlk Aylarında Neler Yaptık?

KİH-YÇ olarak 2021’in ilk 4 ayında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların bir kısmını sizler için özetledik.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ile iş birliğimizi dijital platforma taşıdık

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ile 8 Aralık 2019 tarihinde Kastamonu’da düzenlenen lansman ile başlatmış olduğumuz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri projesini 4 Mart 2021’de gerçekleştirdiğimiz buluşma ile tamamladık. Covid-19 salgını sebebiyle dijital platforma taşıdığımız seminerler ile proje kapsamında TÜKD’nin tüm şubelerinden üye ve bursiyerler ile toplumsal cinsiyet eşitliğini konuştuk. Seminere katılan 608 kişiye sertifikalarının yanı sıra Haklarımız Var kitapçık serisini ve materyallerimizi ilettik.

Kadınların nafaka hakkı ile ilgili çalışmalarımıza devam ettik

“Nafaka Nedir?” ve “Nafaka Hakkı ile İlgili Veriler” isimli iki infografik video hazırlayarak kadınların nafaka hakkına neden dokunulmaması gerektiğinin altını bir kez daha çizdik. KONDA’nın 2020 yılında hazırladığı Yoksulluk Nafakası Dosyası’na göre toplumdaki her dört kişiden üçü, eşlerin anlaşamaması durumunda boşanmayı normal karşılıyor ve maddi imkanı olmayan kadına, boşandığı kocası tarafından nafaka ödenmesini destekliyor.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerlerimize dijital platformlar üzerinden devam ettik

Çanakkale Kepez Belediyesi yöneticileri ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerinde buluştuk. 2 saat süren semineri online olarak gerçekleştirdik. Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan’ın da katılım gösterdiği etkinlikte, toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları için sürdürdüğümüz iş birliğinin önemini ve belediyenin tüm birimleri ile eşitlik mücadelesine koyduğu katkıyı yeniden konuşma fırsatı bulduk. Kepez Belediyesi’ne değerli iş birlikleri için tekrar teşekkür ediyoruz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile 8 Mart 2021’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri gerçekleştirdik. Online olarak gerçekleştirdiğimiz seminere katılan tüm İSKİ personeline teşekkür ederiz.

Artık Dur Demenin Zamanı Geldi isimli belgesel çalışmamızı dijitalleştirdik

Artık Dur Demenin Zamanı Geldi, Türkiye’de aile içi şiddete maruz kalan ve eşinin çocuklarına cinsel taciziyle karşı karşıya gelen 3 kadının şiddeti sona erdirmek ve yeni bir yaşam kurmak için verdikleri savaşımı anlatan 31 dakikalık bir belgesel. 1995 yılında derneğimiz tarafından hazırlanan bu belgesel, Türkiye’de feminist hareketin ev içi şiddet konusunda çektiği bilinen ilk belgesel olma özelliğini taşıyor.  Nisan ayı içerisinde belgeseli dijitalleştirerek Youtube kanalımız üzerinden yayınladık. Belgeselin tamamına buradan ulaşabilirsiniz:

İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik sürdürdüğümüz kampanyamızı Sözleşmeden çekilme kararından sonra artırdık

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile bir Avrupa Konseyi sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasının ardından bu kararın Anayasa’ya ve hukuka aykırı olduğunu açıkladığımız mektubu Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Kaos-GL ile Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği organlarına gönderdik. Mektupta bir insan hakkı sözleşmesinden çekilmenin insan hakları ilkesinden geri adım atmak anlamına geldiğini belirterek uluslararası hukuk teamüllerine de aykırı olan bu girişimin konsey tarafından reddedilmesini gerektiğini talep ettik.

Ayrıca Mart ve Nisan aylarında, 70.000 adet İstanbul Sözleşmesi broşürü basarak Türkiye’nin 41 şehrinde bulunan 200 farklı kadın örgütü ve kuruma dağıttık. Hazırladığımız “İstanbul Sözleşmesi Bizim” baskılı cerrahi maskeleri İstanbul Sözleşmesine ilişkin eylem ve kampanyalarda kullanılmak üzere kadın örgütleriyle paylaştık.

KİHEP Eğiticileri ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden imza çekme süreci üzerine bir araya geldik. Sözleşmeye dair durumu ve stratejilerimizi tartıştık.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini duyurduğu 20 Mart 2021 tarihinden bugüne yaşanan gelişmeleri bir kronoloji ile derlemeye çalıştık. Kronolojiye İngilizce ve Türkçe olarak https://istanbulsozlesmesi.org/ adresinden ulaşabilirsiniz. Gelişmeleri takip ederek kronolojiyi güncellemeye devam edeceğiz. Siz de kronolojide eksik kaldığını düşündüğünüz gelişmeleri [email protected] adresine mail atarak bizimle paylaşabilirsiniz.

İnsan Hakları Eylem Planı’na dair bilgi notu yayınladık

2 Mart’ta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nı toplumsal cinsiyet eşitliği açısından inceledik ve plana dair görüşlerimizi aktardığımız bir bilgi notu hazırladık. Bu notta, Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar seviyesinde sarf edilen açık nefret söylemleri ve devlet tarafından yapılan insan hakları ihlalleri ile karşı karşıyayken, bu planın inandırıcı olmadığını ifade ettik ve ekledik: “Ev içi şiddetin insan hakları ihlali olduğunu söyleyen en kapsamlı uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişimi, hükümetin insan haklarını geliştirme yönünde hiçbir bağlılığının ve taahhüdün olmadığını çok açıkça göstermektedir.”

 7. Olağan Genel Kurul toplantımızı gerçekleştirdik

KİH-YÇ olarak 6. Olağan Genel Kurul Toplantımızı 2018 yılının Haziran ayında gerçekleştirmiştik. Pandemi koşulları sebebiyle ertelenen 7. Olağan Genel Kurul toplantımızı 29 Mart 2021 tarihinde 16 üyemizin katılımı ile gerçekleştirdik. Pandemiye ilişkin olarak tüm tedbirleri aldığımız bu toplantıda tekrar yüz yüze bir araya gelmek bizi çok güçlendirdi. 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı sonrası 22 Nisan 2021 tarihinde de üyelerimizle geçmiş dönemi değerlendirmek üzere online olarak tekrar bir araya geldik.

Kurucu üyesi olduğumuz CİSU Platformu ile webinar çalışmalarımızı devam ettirdik

Üyesi olduğumuz Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CİSU) ile birlikte ikinci uluslararası ağ deneyimleri webinarlarının ikincisini 30 Mart’ta gerçekleştirdik. Bu webinarda cinsel haklar, cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanında çalışan iki uluslararası ağı; deneyimlerini aktarmaları için davet ettik. Cinsel Haklar Girişimi’nden (SRI) Pooja Badarinath ve 2020 yılında faaliyetini durdurmuş olan Inspire’dan Ton Coenen bulundukları ağların vizyonunu, politik sözünü ve stratejisini kolektif bir biçimde belirlemenin zorluklarını ve avantajlarını aktardılar. Webinarın tamamını buradan izleyebilirsiniz.

CEDAW gölge raporunu yazan yürütme kurulunda yer aldık

Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) kapsamında Türkiye’nin 8. Periyodik İncelemesi yaklaşıyor. Türkiye, bu kapsamda CEDAW Komitesi’ne bu inceleme dönemindeki aktaran bir rapor sundu. Sürece katılabilmek için sivil toplum örgütleri de kendi raporlarını sunabiliyorlar. Üyesi olduğumuz CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu olarak Türkiye’nin inceleneceği oturumda sunulacak gölge raporun yazımına katkı sunduk.

Araştırmaya dayalı savunuculuk çalışmalarımız kapsamında kürtaj konulu bir araştırma başlatılmasını sağladık

Kadınların kürtaja dair tutum ve davranışlarına odaklanan niteliksel bir araştırma çalışması için Dissensus Araştırma ile olan iş birliğimiz geçtiğimiz Nisan ayından beri devam ediyor. Kadınların toplumsal yapılar, normlar ve kültürel pratikler eşliğinde bu konudaki deneyimlerini ele alan araştırmanın raporu yakında yayınlanacak.

38. Sayıyı Görüntüle

Yorumları Görüntüle

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı