Dünyadan

United4IstanbulConvention: Haklarımızı ve İstanbul Sözleşmesi’ni Savunmak İçin Bir Kampanya

20 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğinin ilan edilmesinin ardından Türkiye, Avrupa ve uluslararası düzeyde çalışan 23 feminist örgüt ve LGBTİ+ örgütü[1], haklarımızı korumak ve İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için güçlerimizi birleştirdik ve United4IstanbulConvention (İstanbulSözleşmesiİçinBirlikte) adı altında örgütlediğimiz bir kampanya etrafında bir araya geldik. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişiminin küresel insan hakları ve demokrasi karşıtı hareketlerin, iktidarların, politikacıların ürettiği söylemlerin bir sonucu olduğu; bu girişimlerin tüm dünyada devletlerin insan hakları taahhütlerini yerine getirme reflekslerini ve hükümetlerarası insan hakları sistemlerini zayıflatarak hesap verebilirliğini engellemek olduğunu söylediğimiz kampanyayla haklarımız için uluslararası bir mücadele yürütmeyi hedefliyoruz.

Sözleşmenin imzaya açılmasının 10. yıldönümü olan 11 Mayıs’ta yayınladığımız ilk bildiriyle ve sosyal medya eylemiyle kampanyanın lansmanını yaptık.

İlerleyen haftalarda, Macaristan’da pedofili ile mücadele bahanesiyle homofobik ve transfobik hükümler içeren yasanın meclisten geçmesine karşı bir bildiri yayınladık.

Ardından Türkiye’de Onur Haftası etkinliklerine getirilen yasaklara ve bu sırada uygulanan polis şiddetine karşı ortak bir bildiri kaleme aldık.

Türkiye’nin sözleşmeden çekilme tarihi olan 1 Temmuz öncesinde ise küresel bir çevrimiçi eylem başlattık. Her yerden isteyen herkesin çevrimiçi olarak katılabileceği bu eylemde, kişilerin kendilerini oldukları yerde işaretleyerek eşitlik taleplerine dair mesajlarını paylaşabilecekleri bir dünya haritası olarak tasarladık. Japonya’dan Avustralya’ya, Güney Afrika’dan Kanada’ya, Moritanya’dan Romanya’ya 63 ülkeden 1.965 katılımcı hukuksuzluğa ve toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı olduklarını paylaştı.

Kampanyanın eylemleri, 1 Temmuz’da sosyal medyada da devam etti. 8 dilde “Kararlıyız, herkes için toplumsal cinsiyet eşitliği gerçekleşinceye, şiddetin ve ayrımcılığın olmadığı eşit bir yaşam talebimiz karşılanıncaya kadar mücadele edeceğiz.” dedik.

[1] Bu örgütlerin listesine https://united4istanbulconvention.medium.com/united4istanbulconvention-campaigns-global-call-to-action-to-join-the-online-demonstration-e7d4ee80d023 adresindeki bildirinin altında ulaşabilirsiniz.

39. Sayıyı Görüntüle >

Yorumları Görüntüle

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı