Bizden Haberler

Son Aylardaki Gündemimiz

KİH-YÇ olarak son aylardaki gündemimizi ve yaptıklarımızı sizler için derledik.

United4IstanbulConvention (İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte) uluslararası kampanyasını başlattık.

Kampanya kapsamında 11 Mayıs’ta bir bildiri yayınladık, yaptığımız sosyal medya eylemi ile hükümetlerarası kurumlar ve uluslararası insan hakları örgütlerini mücadelemize destek vermeye çağırdık. Türkiye’nin sözleşmeden çekilme tarihi olan 1 Temmuz için ise çevrimiçi bir eylem düzenledik, 63 ülkeden 1.965 katılımcı eylemde destek mesajı yayınladı. Kampanya kapsamındaki çalışmalarımızla ilgili daha detaylı bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

İspanya Eşitlik Bakanı ile panel

İspanya Eşitlik Bakanı Irene Montero’nun daveti üzerine feminist bir gazetecinin moderasyonunda bir panele katıldık, İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yılında yükselen hak karşıtı hareketler üzerine konuştuk. YouTube üzerinden canlı yayınlanan panelde İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte kampanyamızdan bahsettik. Panel sırasında Eşitlik Bakanı, üzerinde “İstanbul Sözleşmesi Bizim” yazan maskemizden taktı.

Feminist Buluşmalar’ın 6’ncısını gerçekleştirdik

Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz Feminist Buluşmalar’a dijital olarak devam ediyoruz. Mayıs ayında ilk çevrimiçi buluşmayı Evren Savcı ve Sinan Göknur ile “Otoriterleşme Karşısında Feminist ve Queer Direniş İmkanları ve Ütopya” başlığı ile gerçekleştirdik. Yüzden fazla kişinin katıldığı buluşmada dünyada yükselen din odaklı otoriter rejimlerin, kadın düşmanlığını, homofobiyi ve transfobiyi devlet politikası olarak kullandığını; dini referanslı ve aile odaklı politikaların toplumsal cinsiyet ve cinsellikle ilgili tutumları ve mücadeleyi nasıl etkilediğini konuştuk. Mücadele imkanlarımıza birlikte baktık.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çevrimiçi Seminerleri’ni yaygınlaştırmaya başladık

Belediyeler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde gerçekleştirmek üzere üç farklı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çevrimiçi Semineri içeriği hazırladık. 30 Mayıs ve 13 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz oryantasyonlar ile içerikleri KİHEP eğiticilerimizle paylaştık.

Oryantasyonların ardından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çevrimiçi Seminerleri’ni yaygınlaştırmaya başladık. 200 kişiye yakın katılım ile Karşıyaka Kent Konseyi Kadın Meclisi, Karabağlar Kent Konseyi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Kariyer.net ile Zoom üzerinden 4 farklı seminer gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de bu seminerleri uygulamaya devam edeceğiz.

2020’nin Mor Bülten sayılarının basılı derlemesini yayınladık

Derneğin 2006’dan beri devam eden süreli yayını Mor Bülten’i geçtiğimiz sene dijital ortama taşımış ve kendi web sitesi üzerinden yayınlamaya başlamıştık. Dijital ortamın tanıdığı imkanlarla beraber basılı yayınların ve fiziksel arşivlerin, kütüphanelerin önemine de inanıyoruz. Bu sebeple her senenin Mor Bülten sayılarından bir derlemeyi, izleyen sene basılı olarak da yayınlama kararı almıştık. Mor Bülten’in kendi web sitesinde yayınladığımız ilk 3 sayısını (35, 36 ve 37) bir araya getirdiğimiz 2020 senesi derlemesini Mayıs ayında bastık. Siz de basılı 2020 Mor Bülten derlemesini edinmek isterseniz [email protected] adresinden talebinizi bize iletebilirsiniz.

Meclis Kadına Yönelik Araştırma Komisyonu’nda İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurguladık

Mecliste Kadına Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonu toplantısına katılarak şiddetin sebeplerinin ve bununla mücadele yollarının İstanbul Sözleşmesi’nde detaylı şekilde ortaya konduğunu ve şiddeti önlemek için sözleşmeyi uygulamak gerektiğini bir kez daha belirttik. Oturumun ardından komisyona katılan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Kadın Adayları Destekleme Derneği ile birlikte bir basın açıklaması yaparak “Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadeleyi imkansız hale getiren, kadın ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ve şiddeti besleyen politikaları” dile getirdik. Komisyonla görüşmemizden sonra CHP’nin çağrısıyla kadına yönelik şiddet konusunda gölge bir komisyon kurulması için düzenlenen toplantıya katıldık.

İstanbul Sözleşmesi Hepimizin kampanyası ile Türkiye’nin dört bir yanında sesimizi duyurduk

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin resmileştiği tarih olan 1 Temmuz’a doğru giderken dernek olarak biz de kamuoyunu bilgilendirme ve devleti bu kararından vazgeçirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürdük. “İstanbul Sözleşmesi Hepimizin” adıyla başladığımız kampanyanın ilk ayağında Mayıs ayında hazırladığımız görselleri sosyal medyadan paylaştık.

Haziran ayı boyunca ise çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ettik. Kadıköy, Gaziemir (İzmir), Kepez (Çanakkale) , Sinop, Dersim, Edremit (Balıkesir), Konyaaltı (Antalya), Güzelbahçe (İzmir), İzmir Büyükşehir, Ovacık (Dersim), Büyükçekmece, Edirne, Sarıyer ve Uzunköprü (Edirne) Belediyeleri hazırladığımız billboardları Haziran ayının son haftası ve Temmuz ayının ilk haftası boyunca şehirlerin dört bir tarafında astı. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 hafta boyunca Modyo TV ekranlarında hazırladığımız spot filmi gösterdi.

27 Haziran günü #istanbulsözleşmesihepimizin etiketi ile sosyal medyada oyuncu, müzisyen, gazeteci vb. yüksek takipçili hesapların katıldığı bir zincir eylemi gerçekleştirdik. Zincire Aslıhan Gürbüz, Melis Alphan, Banu Güven, Selen Uçer, Deniz Çakır, Gülben Ergen, Rahşan Gülşan, Hande Soral, Deniz Türkali, Bejan Matur, Aslı İnandık, Ece Dizdar, Ece Temelkuran, Zuhal Olcay, Zeynep Casalini, İrem Helvacıoğlu, Alayça Öztürk Gidişoğlu, Selen Öztürk, Berfu Öngören, Dilek Türkan, Zuhal Okçu, Sebile Yılmaz, Şirin Payzın, Ayşenil Şamlıoğlu, Senem Gayatri, Mine Tugay, Nurcan Baysal, Güneş Özgeç, Eren Keskin, Ece Temelkuran gibi pek çok isim katıldı. Etiket, sosyal medyada toplamda 2 milyon 300 binden fazla kişiye ulaştı. Hemen ardından sosyal medya zincirinde yaygınlaşan videolardan toplu bir video hazırlayarak dolaşıma soktuk.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Leyla Selen Ucer (@selenucer)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Deniz Çakır (@denizcakir)’in paylaştığı bir gönderi

1 Temmuz’un ardından ise haklarımızdan, mücadelemizden ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğimizi vurgulayan videomuzu yayınlayarak İstanbul Sözleşmesi Hepimizin kampanyasını sonlandırdık ve yeni kampanyaların hazırlıklarına başladık.

İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam ettik

Meksika’dan sonra Paris’te gerçekleşen Generation Equality Forum’da AWID, RESURJ, PRA ve IPAS tarafından düzenlenen Küresel Hak Karşıtı Stratejileri Bozmak (Disrupting Global Anti-Rights Strategies) başlıklı çevrimiçi panelde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişiminin küresel bağlamı üzerine konuşma yaptık. AĞ-DA Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dayanışma Ağı’nın düzenlediği İstanbul Sözleşmesi’nden Çekilme Sonrası Ev İçi Şiddetle Mücadele Atölyesi’nde ise açılış konuşmasını gerçekleştirdik.

Tüm yayınlarımıza artık çevrimiçi olarak ulaşmak mümkün

KİH-YÇ olarak kurulduğumuz günden bu yana yayınladığımız tüm kitaplar, kitapçıklar, raporlar ve makaleler artık çevrimiçi olarak sitemizde. Kitap ve kitapçıklara buradan, raporlara buradan, makalelere ise buradan ulaşabilirsiniz. Beraber feminist sözümüzü ve yazınımızı daha da büyütmek dileğiyle!

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükteki 7. yılında bir kez daha sözleşmeden vazgeçmediğimizi duyurduk

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesinin 7. yılında, Türkiye’nin sözleşmeden çekilme kararının ardından kadın ve LGBTİ+’ların haklarına karşı devam eden saldırılara dair bir yazı kaleme aldık. Bu saldırılar karşısında hayatlarımızdan; özgür, ayrımcılıktan uzak ve eşit yaşama arzumuzdan vazgeçmediğimizi bir kez daha vurguladık.

Yenilediğimiz İngilizce web sitemiz yayında

Bir süredir üzerinde çalışmakta olduğumuz İngilizce web sitemizi yeni içerik ve tasarımıyla Ağustos ayında yayına aldık. KİH-YÇ olarak 30 yıla yakın süredir yürütmekte olduğumuz çalışmalarımızla ilgili bilgiye ve yayınlarımıza İngilizce olarak erişilebilecek yeni web sitemize buradan ulaşabilirsiniz. Bu süreçte emek veren herkese de bir kez daha teşekkürler!

KİHEP çalışmalarımıza devam ediyoruz

KİHEP eğiticileri ile dijital becerilerimizi geliştirmek üzere buluştuk, başta Zoom olmak üzere, PowerPoint ve WhatsApp Web gibi araçları kullanmak üzerine eğitimler aldık.

Mart 2020 tarihinde başlayan Covid-19 salgını sebebiyle ara vermek zorunda kaldığımız KİHEP grup çalışmalarımızı ise yeniden başlatıyoruz. Geniş ve havalandırmaya elverişli mekanlarda, küçük gruplarla gerçekleşecek grup çalışmaları için KİHEP eğiticilerimiz hazırlıklarını yapmaya başladı. Grup çalışmalarına katılmak için KİHEP eğiticilerimizle ya da [email protected] adresinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Derneğimizin tanıtım filmini yayınladık

Derneğimizin kuruluşundan günümüze feminist mücadeleyi ve sözü büyütmek için yaptığı çalışmaları derlediğimiz tanıtım videomuz artık yayında! Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri’nde de yer verdiğimiz bu videoyu sizin de yaygınlaştırmanız dileğiyle.

39. Sayıyı Görüntüle >

Yorumları Görüntüle

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Copyright © 2020 Kadının İnsan Hakları. Tüm Hakları saklıdır.
Mor Bülten, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'nin süreli yayınıdır. Mor Bülten'de yazar ismi ile yayınlanan yazılardaki görüşler yazara aittir ve bunların derneğimizin görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Yukarı